top of page

Goede content creëren: Hoe doe je dat?

Content hier, content daar. De term is overal. Toch is content niets nieuws. Het bestaat al meer dan honderd jaar. In de afgelopen jaren is contentmarketing een krachtig marketinginstrument geworden. Via online media is content overal direct beschikbaar, en vaak gratis. Het kan worden gedeeld en geconsumeerd via sociale media, e-mails of zoekmachines. Maar wat is contentmarketing precies, wat is het doel ervan, en hoe maak je content?


Wat is contentmarketing en wat is het doel ervan?

Contentmarketing is een indirecte vorm van reclame. Het omvat het creëren, publiceren en promoten van relevante inhoud voor huidige of potentiële klanten. Het idee hierachter is dat klanten een sterke behoefte hebben aan informatie, deze actief opzoeken, en uiteindelijk jouw blog, website, video, of andere vormen van inhoud vinden. Het doel is om de aandacht van jouw doelgroep voor jouw organisatie te trekken. Benader contentcreatie altijd vanuit het perspectief van de klant!


Hoe maak je content?

We hebben de belangrijkste elementen van contentmarketing samengevat in een stapsgewijs plan. De volgende vijf stappen moeten altijd worden gevolgd bij het starten met contentmarketing. Hieronder lichten we elke stap toe.


Stap 1: Bepaal de doelgroep

De eerste stap in contentmarketing is het bepalen van de doelgroep. Richt je op de behoeften en wensen van de doelgroep, niet op het bedrijf. De inhoud moet interessant zijn voor de doelgroep en met hen resoneren.


Stap 2: Identificeer de problemen

Internetgebruikers zijn op zoek naar oplossingen. Om deze oplossingen te bieden, moet je eerst de problemen identificeren. Zodra je de problemen hebt geïdentificeerd, presenteer je de oplossingen op een boeiende, originele manier. Dit kan in de vorm van artikelen, video's, infographics, etc.


Stap 3: Maak een goede indruk van jezelf

In deze fase is het essentieel om jezelf te verkopen, niet per se je dienst of product. De internetgebruiker moet vertrouwen hebben in jouw inhoud en bedrijf. Zorg er daarom voor dat de gedeelde informatie up-to-date is, relevant is voor jouw doelgroep, en jouw bedrijf goed vertegenwoordigt. Een goede eerste indruk laat de prospect zien dat je weet waar je het over hebt en dat ze bij jou in goede handen zijn.


Stap 4: Bied gerelateerde inhoud

Als een internetgebruiker op zoek is naar oplossingen voor een specifiek probleem, heeft hij waarschijnlijk meer vragen over hetzelfde onderwerp. Het is cruciaal om voldoende gerelateerde inhoud te hebben zodat de prospect terugkeert naar jouw inhoud.


Stap 5: Klantbehoud

Stappen 1 tot en met 4 maken deel uit van het klantbehoudproces. Extra acties kunnen dit proces versterken en de kans vergroten dat een prospect een klant wordt. Dit leidt tot klantbehoud. Vraag bijvoorbeeld de prospect om je te volgen op sociale media, moedig ze aan om zich te abonneren op je nieuwsbrief, of bied ze iets gratis aan om te downloaden van je website, zoals een whitepaper, in ruil voor hun contactgegevens.


Als je bovenstaande acties goed uitvoert, zul je de immense waarde van content zien!




bottom of page