top of page

Zo onderscheid je je in tijden van krimp in de logistiek

Deze maand plaatste Logistiek.nl een artikel over de huidige krimpende economie in Nederland. Deze tijden van economische turbulentie hebben immense gevolgen voor de transport- en logistieke sector. Hoe kun je je als transport of logistieke organisatie blijven onderscheiden? Welke creatieve ideeën kunnen bijdragen aan een unieke positionering? En hoe blijf je een economische krimp voor? Lees snel verder, want wij helpen je in dit artikel alvast een beetje op weg.


De nieuwste Sectormonitor van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) schetste een verontrustend beeld van aanhoudende omzetdalingen, een hoog aantal faillissementen en een groeiend pessimisme onder ondernemers. Het is duidelijk dat traditionele benaderingen niet langer volstaan om uitdagingen en concurrentie het hoofd te blijven bieden. Iets dat wij geregeld aankaarten bij onze klanten. Met de creatieve campagnes en positioneringen zien wij dit beeld daarom ook niet terug bij de meeste mooie merken waar MLM Promotions, als hét marketingbureau voor logistiek Nederland, voor mag werken. Maar om te komen op het punt waar de markt heen en weer kan bewegen en de logistieke organisatie daar een minimale last van ervaart, is er een verschuiving nodig in strategie. De volgende factoren spelen een cruciale rol:

  1. Doelgerichte positionering: in een competitieve markt is het belang van het kiezen van een ‘niche’ essentieel. Het is beter om je te richten op één productgroep, markt of dienst, in plaats van alles een klein beetje. Durf te kiezen. Zo sluit het verhaal aan bij de doelgroep en is de kans op leads en nieuwe klanten veel groter.

  2. Het opbouwen van merkloyaliteit: neem (potentiële) klanten gericht mee in jouw organisatie. Wie zijn jullie, waar staat het merk voor, wat onderscheidt je? Mensen werken graag met mensen. Het is niet voor niets dat de meeste likes, comments en het grootste engagement percentage op LinkedIn vaak hoort bij persoonlijke posts. Gebruik de kracht van het mens-zijn! En vertel eens een boeiend verhaal! Ook in de logistiek.

  3. Het benutten van innovatie: op het gebied van logistiek, procesoptimalisatie, maar ook zeker marketing zijn er zoveel indrukwekkende innovaties waar je je klant mee kunt verrassen. Op deze manier vergroot je de efficiëntie en houd je de kosten laag, maar realiseer je maximale impact!

  4. Inventariseer de klantbehoeften: heb je echt helder wat jouw klant belangrijke factoren vindt in de keuze voor jouw product of dienst? Hoe vaak ga je dat gesprek aan? Wat speelt er bij jouw klanten? Inventariseer en anticipeer op deze vraag om hen vervolgens te verbluffen met verrassende content en communicatie.


Door zich te concentreren op deze gebieden en voortdurend te innoveren en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, kunnen logistieke organisaties zich blijven onderscheiden op het gebied van marketing, communicatie en imago, en een competitief voordeel behouden in de sector. Het hebben van een goede marketingpartner zorgt ervoor dat het uitdenken van dit soort strategieën, maar ook de uitvoering hiervan volledig uit handen wordt genomen.


Nog heel vaak zien we in de logistiek dezelfde soort posts voorbijkomen. Stap uit je comfort zone en bedenk eens een verrassende campagne, zodat (nieuwe) klanten onder de indruk zijn van wie jullie zijn en hoe sterk het merk wordt neergezet. Dat kan echt anders dan een standaard ‘truck’ foto of het opsommen van de diensten. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Pure videocontent met échte verhalen

  • Interessante (online) evenementen

  • Het delen van verrassende resultaten of opdrachten

  • Uniek kijkje achter de schermen


Stel altijd de vraag: hoe leuk zouden wij deze content van een ander bedrijf vinden? Eén ding is duidelijk, MLM Promotions barst van de ideeën om logistieke merken meer power te geven op het gebied van marketing. Als échte logistiek marketeers brengen wij jouw merk tot leven. Gaan wij dit een goed verhaal geven? Laten we samen impact maken en ga met ons in gesprek! Dan krijg je de écht goede ideeën te horen, dit is pas het begin.Een pakketje vliegend in een warehouse met een drone

Kommentarer


bottom of page